budak baik=)

Saturday, March 31, 2012

akhlak yang baik hasil daripada hati yang bersih..




Assalamualaikum...

genap 3 hari aku bekerja di AEON St 18..macam2 benda lah aku belajar..dekat mana jek tempat aku kerja mesti ada 2 golongan,,,
golongan 1:berfikiran negatif
golongan 2:berfikiran positif

antara 2 golongan nie rasa yang mana lagi bagus?sape nak jawab sila angkat kaki serta 10 jari tangan,,hihi,,
golongan yang berminda negatif biasanya lahir dari dalam diri kita sendiri..ia saling berkait dengan 'hati'..jika hati itu bersih maka  lahirlah luaran yang baik serta akhlak yang berbudi pekerti..kadang2 rasa pelik pun ada,,,manusia yang lebih matang sering berfikiran  negatif..bukanlah nak kata semua tapi segelintir..

contoh situasi 1:
Ada seorang pelajar  baru(junior kids) telah diarahkan oleh seorang pelajar yang agak tak berapa lame(senior bro ) untuk pergi kekantin sekolah untuk membeli makanannya(nasi lemak)...sekembalinya si junior kids ke kelasnya......senior BIG telah mengapi2 kan si junior bro..

senior BIG:si junior bro tuh sesuka hati jek arahkan kamu pergi kantin belikan makanan...dia tu memang macam tu,,,suke besar kepala..bajetttt bagusss sangat...padahal takde lah lame sangat belajar kat sini...dah nk tunjuk belang...

junior kids:ouh..em xpela..mungkin dia ada hal tadi...

senior BIG:dia memang macam tu..jangan ikut apa yang dia suruh...duduk jek dalam kelas 'buat nohin' (buat tak tau) kalau dia suruh,,

junior kids:BAIK!!!(ya Allah rasa macam ditelan mati mak diluah mati bapak pulak...permudahkanlah urusanku,,)
nampak tak keadaan dalam situasi 1 tuhh...???kalau tak nampak nah amekk kanta pembesar utk lebih jelas penglihatan...
kalau tak nampak lagi ntohler...xtau nak kata ape..hehe..
nama pon senior...tak baik buruk sangka.tak elok junior tengok...ce berfikiran positif..nescaya ia akan menjadi positif..insya-Allah..

p/s:kalau tension2 penat baru habis kelas ke kerja ke.. jangan marah2..cool jek,,,senyum buat macam takde ape2 yang jadi...barulah ok lepas tuh...kalau tak caye ce try buat,,,ingat Allah sentiasa ada untuk kita..orang lain memang takkan selalu ada..'innallah maana..'(sesungguhnya Allah ada bersama kita insyaAllah...)

kucing oohhhh kucing..:P
mood: penat plus kuciwa pus sedih..:'( menitik jugak air mata nie karang haih...SMILE pliz ekin... macam kucing  nie kan comel....:D yeay aku adalah insan yang comel..cewah perasan kejap..(memang bangga sebab Allah itu Maha hebat utk ciptakan manusia yang semuanya mempunyai keistimewaannya yang tersendiri..)

last word: semua orang patut dimaafkan...:)im sorry..

1 comment:

Aiman said...

a'ah. yap, kalau kerap fikiran positif, mmg lama2 prangai akn dsenangi orang,, tapi, hmm, kdg2 rsa mcm ada yg dprgunakan jgk,

owh,, yes,, time tension2,, yap, patutnya chill, jgn buat tindakan apa2, kdg2 tindakan brdsrkn prasaan, jd ke lain kang haaa, lepas tu baru la nk nyesal.