budak baik=)

Friday, November 18, 2011

Bacaan Tahiyyat Awal Dan Akhir


Ramai yang solat..Tapi adakah mereka benar2 solat??Jika sempurna solat nescaya akan teguhlah tiang agamanya..."Ya Allah..Aku hanyalah manusia biasa..Yang mudah lupa dan alpa..
Oleh itu Ya Allah..Kau berikanlah aku hidayahMu ya Allah"..:'(


Tahiyat Awal :
Attahiyyatul Mubarakaatush sholawaatuth thayyibatu lillaah, Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah, Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah. Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad”


Ertinya:
“Ya Allah, segala penghormatan, keberkahan, sholawat dan kebaikan hanya milik-Mu ya Allah,- Wahai Nabi selamat sejahatera semoga tercurah kepada Engkau wahai Nabi Muhamma, – semoga juga Rahmat Allah dan Berkah-Nya pun tercurah kepadamu wahai Nabii,- Semoga salam sejahtera tercurah kepada kami dan hamba-hamba-Mu yang sholeh. – Ya Allah aku bersumpah dan berjanji bahwa tiada ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau ya Allah, dan aku bersumpah dan berjanji sesungguhnya Nabi Muhammad adalah utusan-Mu Ya Allah. – Ya Allah, limpahkan shalawat-Mu kepada Nabi Muhammad dan limpahkan juga shalawat kepada keluarga Nabi Muhammad”
Tahiyat Akhir :
Setelah baca seperti tahiyat awal disertai dengan “…. kamaa sholaita ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, wa baarik ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala aalihi saidina Muhammad, kamaa baarakta ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, fil alamina innaka hamiidum majiid.”


Ertinya:
“…sebagaimana Engkau telah limpahkan shalawat kepada Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, dan berkatilah Ya Allah Nabi Muhammad dan berkatilah juga keluarga Nabi Muhammad, sebagaimana Engkau telah memberkati Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Terpuji lagi Maha Mulia.”


p/s:Bila baca dengan memahami maknanya..tersentuh hati..insyaAllah.Aku yakin  terselit seribu rahsia dalam setiap perkara di dalam solat itu sendiri..
sumber:hidayah18.wordpress.com

5 comments:

Tea said...

Solatlah...
Usah was2 pd ibadah...

masyitah*azzahra* said...

kadang2 org terlepas pndg perkara yg biase kita buat..syukran syikin

ekin.. said...

@tea:em insyaAllah selagi ade nafas,,:)

@syitah:same2 syitah...same2 mengingatkan,,,:D

✿Dear Yayah✿ said...

tengs ekin =)

ekin.. said...

welcome ain..:D