budak baik=)

Sunday, October 23, 2011

Pre Medicine in UITM




 Jadual Semester baru..khusus buat yang terlibat..agak tertanya-tanya ape itu intersesi,peperiksaan intersesi dan pengkhususan perubatan(asasi sains)..ok kat sini kita dah senaraikan apa yang korang mungkin tak faham..

intersesi tuh untuk budak diploma..SHORT SEM rasenya..budak asasi semua tak terlibat..so dun worry..kita semua memang akan habis bulan April nanti..so sad..:(

lagi satu yang pasal pengkhususan perubatan tuh untuk sesiapa yang terpilih...so what we have to do just betul2 score yang terbaik untuk dapatkan medic tuh,,itupun kalau betul2 nak ambil medic lahh..

btw thanks for those who just post this..thanks a lot..huge of appreciation..=)
ok yg bawah nie just private message daripada budak medic yang kita tanya..dia sangatlah bagus orangnya,..bukan ape means dia x sombong or etc..

first of all,awk mmg berminat utk amik medic ke?? bcoz this is a serious course..x nak plak ade second guess 

nanti.kalo betul2 berminat, pengkhususan perubatan a.k.a pre medic sebenarnya ialah satu kursus utk pelajar2 

lepasan asasi uitm sahaja utk mengetahui ngan lebih lanjut mengenai khidupan sbg pelajar medic, particularly 

as uitm medical student..it's a very interesting 5 week concised program..awk akan didedahkan dgn sbjk2 

medic,tp 3 sbjk jela dulu, which is anatomy,biochem,n physiology..


just as a reminder, this is a intro to medicine..so,u will be introduced to slight bit of ups and downs as a 

medical student..but it will be a wonderful experience insyaAllah, that if you are chosen..

em lagi satu..

basically,kalo nak g premed pointer kne 3.8 ke atas and ur first choice mase apply upu utk degree nanti ialah 

medic uitm..only then,insyaAllah dpt la premedic..

utk dpt medic plak, kne la skor hebat2 mase premedic nnti + doa..
student's life??so cruel??i don't think so..just flow with it... 



saudara tuh cakap..act waktu week 5 nanti ada exam..so waktu exam tuh korang kena lah buat 

betul2..score habis2..berjuang demi  apa yg korang nak..tapi ingat..kita hanya berusaha..yang selebihnya 

Allah yang tentukan ok??

p/s:all the best guys..=)till then..nanti ada pape info saya kongsikan bersama..syukran pada saudara tersebut sebab sudi jawab semua walaupun saya just strangers...

39 comments:

Aisyah Munirah said...

hmm tak sure la nak ambik medic ke tak :/

ekin.. said...

@aisyah munirah:em kena buat choice skrg..but ekin pon not really sure..=='

Addin said...

suka bila dengar orang ambil medic :) all the best dear .

ekin.. said...

@addin:best kan??em doakan kami semua..:)thx..

arif_sahimin said...

bagus betul awk ni..siap post dlm blog utk tatapan sume..knowledge is meant to be shared..keep that up! :D

kajaharuna said...

moga dapat apa yang di ingin ka ehh :)

Alright Still said...

medic? emmmmmm :/

uwmaisarah said...

menakutkan ><

ekin.. said...

@arif sahimim:em thanks..mmg apa jua ilmu patut dikongsi bersama kan..isyaAllah..:)

ekin.. said...

@kajaharuna:thx dear..wish all da best for us k..:)

ekin.. said...

@alright Still:hehehe..just make ur choice lyn..:)

ekin.. said...

@uwmaisarah:tau xpe..tp rilex2 jela k..usaha tu pnting..

Izyan Masri said...

ALOLOLO.KESIANNYA DIA KENA TUNGGU SMPAI APRIL YE?TAPE2 SABAUU JELAH EYH XD

ekin.. said...

@izyan masri:hehehe..em april dah abih asasi.tuh sedih tuh...

sindarella-tyra said...

gud luck dear,medic mncabar jugak!! ^^

dewdrop said...

wah bakal doc. all the best insyaAllah :)

Pisyek said...

u nak jadi dokter ke? xD

Diyana said...

Waa,thanks for sharing

Kita minat medik tapi takut tengok darah,Acane tu

ekin.. said...

@sindarella tyra:tengs ma dear..tau2..act sume benda yg kita amik mencabar kan??ahakz:)

ekin.. said...

@dewdropp:doakan kami..:D tengs..

ekin.. said...

@pisyek:yup..pray 4 me yeahh??

ekin.. said...

@dayana:lorh..mint medic tp takut tengok darah??hehe..tapi kena kuat..bukan sja mental..but spiritual pon..:D all da best dayana..

♥ shaheizny ma ♥ said...

aku naaaaaaaakkkkkkkkk sgt medic.. Ya Allah .. berilah aku rezeki ini..amin..!

ekin.. said...

@shaheizny ma:insyaAllah ada rezeki nanti..:D usaha + doa +tawakal..

Cik tikah said...

all the best dear :)

ekin.. said...

@cik tikah:tengs a lot ma dear:D

Tea said...

Dr Ekin.. tolong ubati aku..

khairul akmal bin azman said...

budak bijak ni..
da kaye le blanje kay roti canai.

ekin.. said...

@tea:hehe..DR??amin...doakan ekin..insyaAllah..

ekin.. said...

@khairul:lohhh??nk kne blnje??pon boleyhh..tggu ekin kaye lah k..skrg pon blja lg der..

edayahzaid said...

assalamualaikum.. thanx a lot for sharing! sy bminat nak amek medic, tp sy takot darah. hehehhehe

ekin.. said...

@edayahzahid:its my plessure..ramai sgt ckp minat tp takut darh..actv ekin pon xtau senanye same ade takut darah or x..why not kite cube jek dulu sbb situasi dye berlainan kan??:)

Anonymous said...

nk tnye pre-med nie hnye kalau nak amik medic kat uitm je ke?? or untuk sume uni??

ekin.. said...

@anonymous:yup..khas utk asasi sc uitm shja..

Anonymous said...

@ekin: owh bkn mcm tue pre-med nie hnye untuk amik degree medic dkat uitm je ke? or sume uni..

ekin.. said...

@anon:em x jgk..dye akn mmbntu utk upu nnti ble apply for the second time..means mybe dpt medic kat uitm,or u lain..or mybe xdpt lgsung medic...

eLLa n aLia said...

nak!.. thanks.. memang tengah usha2 pasal pre medic uitm ni..

hajar saufi said...

salam..nak tanya ujian macam mana tu time premed tu?

kucing said...

assalam.. sye lepasan asasi 2012... result sye.. 4.0
kimia, math , fiz =A
bio= B
ade harapan lg x nk dpt premedic ? trime kasih :)