budak baik=)

Sunday, July 10, 2011

USE IT WISELY MY DEAR!!!!

sekadar yang terlintas dibenakku:)

Assalamualaikum..

alhamdulillah akhirnye siap gak ahh aku punye lab report biology..wah seharian kot aku wat..

ntah tetibe terfikir lak nak tulih sikit pasal nie..
em...
apa gunanya AKAL yang ALLAH bagi????

apa gunanya MINDA yang dikurniakan ALLAH???

apa gunanya OTAK yang telah dijadikan oleh ALLAH??

"ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah.."
apa gunanya TANGAN yang ALLAH bagi kat korang??

apa gunanya MATA yang ALLAH bagi kat korang ???

DAN....

apa gunanya HATI yang ALLAH bagi kat korang??

emmm.....sumenye ade gunenye..
cuma kadang2 manusia nie terlalu sangat mencari kemudahan sampai lupa pada kesusahan...

ubat hati..:)
ALLAH bagi TANGAN kat korang..suruh korang guna dalam kehidupan seharian..
cari nota..print nota..buat research guna google..tu dah kire sng lah boleh google....
zaman dulu2???ade google2 nie??xde rasenye..

itu pon korang malas nak wat..
em kawan2 gak yg jadik mangse..
penat dye cari bahan sume..
datang korang..???
COPY PASTE..
time cikgu2 kat sekolah bagi homework xnak buat...datang sekolah copy paste kwn2 punye..nanti bile exam boleh ke wat camtu adik2 oit???
"ppsssttt...weh pinjam jap jawapan..nak copy paste"...
haha..
hang ingat ape???
keje sekolah ke nak copy paste copy paste???






ALLAH bagi AKAL utk korang fikir...
tapi korang xnak fikir..
hanya orang yang betul waras jek dia guna akal dengan betul..
kalau x..xdenye bayi buang sane sini..tu xnak fikir lah tuh...tuh sebab sanggup gadai maruah harta yang satu...

ALLAH bagi HATI kat korang utk memahami..
kenapa selalu nak sakitkan hati orang lain???ingat orang suke apa yang korang buat??
mungkin kadang2 kita xsengaja tersakitkan hati org lain...tapi kalau dah setiap hari dok buat org sakit hati ape kejadahnye tuh???bukan dah jadi sengaje??boleh lak cakap gini."oppss..sorie xsengaje doe"...


em konklusinye...
gunalah apa yang dah diberi tuh wisely ye..
jangan salah guna..korang dah besar kan..dah boleh fikir baik buruk..
mungkin aku salah dalam benda nie..tapi aku just luah ape yang aku rase jek..


nota kuih cekodok:"im sorry..my bad"

2 comments:

anis e-cha said...

yups j=kte ptot brsyukur

ekin.. said...

yups...alhmdulillah...so jgn copye paste jep hanis..ok??