budak baik=)

Thursday, March 31, 2011

you decidE it!!

sekadar yang terlintas dibenakku:)

short entry..

biar kita susah-susah dulu..then senang-senang kemudian.,,

yela..

xkan korang nak gaji sampai 4k..tapi nak ikut jalan mudah,,

maybe ada..

but mesti lah diredhai kan??

so..

biarlah orang lain nak kate ape..

yang penting korang tau ape yang korang buat..

kadang2 manusia nie terlalu mengharapkan orang lain untuk membuat satu keputusan,.

sepatutnya..

kita kan dah besar..

kita dah boleh fikir sendiri kan..

aku ingat lagi cikgu kaunseling pernah gtau yang bila dah form4..

semua kita yang kena decide..

orang lain dah takleh tlg dah..

but sometime orang lain tu just boleh jadi pembimbing kita jek..

btw..

do your right decision buat kawan2 yang ambil spm2010..


tak kisahlah korang nak terus kerja or sambung belajar lepas ni...

pastikan korang semua buat yang terbaik..

insya-Allah Allah akan bantu hambaNya yang bersungguh..


jangan pilih jalan hitam sudah..

what you do,you get ok?? :)

p/s:nota dikala cuti pada hari jumaat(penghulu segala hari)

Monday, March 28, 2011

mohon..

sekadar yang terlintas dibenakku:)
assalamualaikum..
hari nie aku nak mintak pendapat korang sume..
pasal apa yang aku dah n nak apply..
but i need ur comment n opinion dear..
pliz help me...
nie yg aku dah apply..
nak ubah but pk2 dulu,,
yela nak tnye gak pendapat org ramai,,


nie yang aku apply utk upu..


kalau based on ape yg aku dah semak..nie antra course2 yang aku layak lau ank apply uiam..
nie lak utk uitm..aku betul confius..pliz tlg aku..

result spm 2010 yg aku dapat..




leave your opinion k??
syukran..:)

Thursday, March 24, 2011

semakan syarat kemasukkan ke IPTA

sekadar yang terlintas dibenakku:)

short entry..
just want to share the link..
for the review..

Wednesday, March 23, 2011

result spm 2010

sekadar yang terlintas dibenakku:)

dup dap dup dap...(itu yg aku rase waktu melangkah kedewan SULTAN YUSSUF yng tersergam indah..huhu)..

agaknya apa result aku...??

takut..
cuak ..
sume ade..
engatkan result dah lame diumumkan..
tapi blom rupenye..
fuhhh....
makin bertambah ler debaran aku..
huhuhu+__+


mak:mak yg takot nnyah..
aku:huhu...ekin lagi lah..mak reda yer dengan ape yg ekin dapat..
mak:ye2..

after cikgu rostam umum top4 student yg dapat 10..
dia suruh sume pelajar batch 2010 amik result dengan guru kelas masing2..
btw sume kawan2 xmo amik...
diorang takut..(dup dap dup dap)
but aku beranikan diri..
melangkah dengan agak longlai..
jumpe mak dulu..
yela nak ajak teman kan..
takut...

cikgu yan:noorashikin ye..
aku:ye cikgu..
ckgu yan:jap..
aku:(sabar menanti)...
cikgu yan:tahniah shikin...
aku:alhamdulillah..

terus peluk mak...nangis2..
wah...kantoi,,,:)

aku:mak syg ekin kan??
mak:tye2 mak syg kamu..terima kasih nyah..:)


btw...aku bersyukur dengan result aku..

congrate 4 all my frens..insya-Allah semua akan masuk u...Allah..we love and believe u..


i got 9A 2B..
3A+(bm,math,sejarah)
1A (pendidikan  syariah islamiah)
5A-(bio,physic,chem,bahasa arab tinggi,pendidikan al-quran assunnah)
B+ (bi)
B   (additional math)

Monday, March 21, 2011

KPLSPM..

sekadar yang terlintas dibenakku:)
alhamdulillah,,,
wow..
tak sangka aku...
PERMOHONAN KPLSPM dilanjutkan,,
hehe..
'da apply..
tapi macam xsure dengan apa yang aku pilih...
mula2 taerikh tutup 21MAC 2011..
then dah dipanjangkan,,
25MAC 2011..
tq kpd wanie...sebab inform kat saya....
kalu xcaye tekan sini

demam,,,,

sekadar yang terlintas dibenakku:)
seperti ada sesuatu yang berjlan di dalam kepala ku...
adakah ini petanda aku ditimpa kepeningan...?
ooohhh.....tidakkk...
pening amat menyeksakan,,
sakit!!!!
aku rase macam nak cucuk2 jep kepala ni..
adonyai...
em tula semalam dah ade tanda2 demam,,gatai lagi...
sape suruh dok mam icecream...
kan dah makin teruk,...
hujan lagi.,,,
kehujanan aku....
alamat tak tahan kene simbah air dek kereta2 yang dibawa oleh manusia,,,
yang sering mementingkan diri sendiri..
aku jadi LEMAS!!!!
LEMAS sangat2..
ibarat aku ditenggelami air yang melimpah-limpah,...
huhu...
so aku stop la,,
at bus stop..
terkandas setengah jam...
adoy..kesejukan melanda,...
menyusuk semua tulang2 aku..
emm...
esok terpaksa kerja,,,
adonyai..
dalam hati memang ,malas..
malas dan tak larat nak memikul tanggungjawab,,,
alamakk...
aku terpakse..
so memang gagahkan juge diri aku nie...
yela ayah penah cakap..
kalau kita layan sangat sakit nie...
memang melarat-larat ahh..
tapi...
alhamdulillah...
kerja hari nie rase dipermudahkan,,
xtau nape..
syukran ya rabbi...
dah jenuh dah aku menelan ubat,,,
xcukup dengan ubat air(panadol soluble)...
biji sume aku makan,,
siap gune inhaler vicks ag...
huhu...
perit2..
malam tadi perut teringin makan rangka ayam,,
yang menjadi mangsa...
adik aku lah..kesian dia...
aku suruh die beli,,
dia nak xnak terpaksa lah jugak turuti permintaan akaknya..hehehe...
tq adik:)
ps/dedicated too nur hidayah binti johari..
 dengan harga RM2.30...
dah naik harga rangka tu..huhu..
tapi lepas gak kempunan aku,,,
huhu...
mak pulak,,
sibuk suruh aku makan ubat,,,
ubat,,,ubat,,,ubat..
tapi takpe..
die sayang aku kan..
sebab tu dia risau ank dia nie sakit...
then.,,,,
timbul satu persoalan,,
mungkinkah aku jatuh sakit sebab result spm nak keluar hari rabu ni??huhu..
aku takot..
tapi aku reda...
apa sahaja result nanti aku terime dengan seadanya...
all da bes..
YA ALLAH BERIKANLAH KAMI KEPUTUSAN SPM YANG CEMERLANG YA ALLAH..
DAN...
ENGKAU TENTUKANLAH SEBAIK-BAIK KESUDAHAN BAGI KAMI...
AMIN...
moga2 dosaku berkurang disebabkan kesakitan ini..:)

Thursday, March 17, 2011

integriti..

sekadar yang terlintas dibenakku:)
assalamualaikum..
ok hari nie tetibe jep aku nak diskas pasal one word...
"INTEGRITI"
hal nie akak aku larh yg bagi idea..
eyh silap...
dia yang 'mendatangkan idea'..haha:)
yong:kak nyah integriti tu ape??kalau hang pandai..
kak nyah(aku):em macam jujur..amanah...sume lah yg baik2..(cewah,,,jawab dengan penuh keyakinan..)
yong:ok..ayah integriti tu ape??
ayah:ntah..(malas betul beliau nak jawab kan)
p/s:sedikit dialog sewaktu makan kfc di home swit home yang indah lagi cantik..haha:p
die yang tetibe tanya pasal integriti..
integriti tu apa pada pandangan
korang semua??
em...
kalau mengikut apa yang aku faham
integriti tu macam jati diri kita..
ikhlas..jujur..amanah..
boleh dipercayai.. 
semua lah yang baik-baik..
dan aku pasti semuanya pasal 
keutuhan sifat bagi individu itu sendiri..
ok btw..integriti tu luas maksudnya
lain orang lain pandangan dan pendapat..
dah nama pun pendapat kan???
so kita tak bolehlah nak salahkan sesiapa..
apatah lagi ibu yang mengandung..huhu
kalau korang semua ada pendapat..
or nak betulkan apa yang jari jemari ni taip..sila-sila la..
tq..:)
short entry di malam hari...

Friday, March 11, 2011

????dun like your behavior..

assalamualaikum...
hari nie aku na sentuh sikit pasl tepati janji...
sorie la ea "look before you leep"...
sebabnye saye dah lame  xupdate awk...
bukan pe...saye penat la..
em..awk penah dengar tak pasal 'janji melayu'???
pe tu??hmm....
die kire mcm nie...
biase larh org melayu kalau dah janji memang tggl janji saje...
(ops...bkn2..nie aku terjemah jep..)
bukan sume..act ade certain2 org jep..
x kisahlah melayu ke..india ke..iban ke...kadazan ke..cine ke...sume same..putih ke..coklat ke..bbiru ke..
(macam iklan kat sinar tu,,,kalu xsilap aku lah..ha3)
kite 1 Malaysia kan???
so..its da fact!!xelok larh mcm tu awk...
kalau dah tepati janji tu..
kena lah tunaikan...
xelok ckp 'xjadi larhh' or 'len kali ahh'..
not good lah..
hidup nie kadang2 kena beringat...ini tak..
bile kite da achieve sumthg...
kite abaikan object yg kte da dpt..
xbaik mcm tu...
mesti object tu sedih...
saye cakap object nie bukan pe..
kan umum..
so..
awk pandai kan???
awk ada akal kan??
awk ade hati kan??
and...
4sure awk ada perasaan....
fikir2 lah awk...
jgn nanti bile kite dah kehilangan object tu..
kite pulak yg nak terhegeh2...
yela cari object yg hilang tuh..
bukan senang nak dapt..
hatta kat laman sesawang pon xde..
inikan dekat kedai..??
huh,mimpi lah..
btw...
saye ingat ape yg awk dah buat kwn..
tp xpe..
saye xbenci awk..
but i hate ur behavior..
tq...:(

Friday, March 4, 2011

kematian itU paSti...

assalamualaikum...
tetibe ak nak tulis pasal mati...
sebenanyer ade kisah dsebalik update nie..
mlm td..ak tido awal..
korang phm2 jela...
bile dah tido awal tu,,
bangon mesti awai gak..(ahakz,kdg2 xjugak..haha)
ak terjage..
sebab aku bermimpi sesuatu yg...
astagfirullah...
aku harap sume tu xbtoi,,
sedih,,,
ak mimpi adik ak meninggal kena lggar,,,,time tu dye masih kecik..
(YA ALLAH YA TUHAN KAMI...MATIKANLAH KAMI DALAM HUSNUL KHOTIMAH)
time tu ak dah xtau dah nak buat ape..so ak angkat mayat dilah...
then terus g hospital..
sume org xnak layan ak..ak terkilan..
termasuklah doc2 n jururawat kat sane,...(kejam sungguh)
otak aku blur time tu...
xtau nak buat ape..
sampaikan mak bpk ak pon ak xbg tau,...
aku sgt berharap semua nie mimpi..
dan...
tibe2 ak terjage...
'astagfirullah al azim..aku mimpi rupenye..alhamdulillah..'
terus ak g bilik depan..yela na tgk adik aku tuh..
huhu..
si comel adilah sedang tidur...
wah..nyenyak sungguh...

 adilah..
ps/luv all my sibling..mak dan ayh juge!!mmmuaahhhh....:)
c u..
assalamualaikum..

Thursday, March 3, 2011

JAD(JAPANESE ASSOCIATE DEGREE)

                                            
COLLABORATION BETWEEN 

YAYASAN PELAJARAN MARA (YPM) 
AND 
UNIVERSITI SELANGOR (UNISEL)

PROGRAM ENTRY REQUIREMENT
Bumiputera students with excellent results in their “Sijil Pelajaran Malaysia [SPM]” examination are eligible to apply for the JAD Diploma Program. The minimum entry requirements are:



No
Grade
Subjects
1
Distinction
A In Modern Mathematics
2
Distinction
A- In Additional Mathematics
3
Credit
B+ In Chemistry
4
Credit
B+ In Physics
5
Credit
B+ In English
6
Credit
B+ In Bahasa Malaysia or equivalent


COURSE DURATION
The JAD Diplomas are a Three-Year Study Program. Year One (First Year) consists of two (2) S
emesters, i.e. Semester One (1) and Semester Two (2), while the Year Two (Second Year) and Year Three (Third Year) consist of two full Semesters and one (1) Short Intensive Semester.


WITHDRAWAL FROM PROGRAM
Once registered, students are not allowed to withdraw from the JAD Diploma Program.
SUBJECT REGISTRATION
  1. New, Continuing and Repeating students are required to register all subjects taken within one (1) week after the Academic Registration Day at the University.
  2. Students are required to submit the Subject Registration Form to JAD Academic Office after obtaining endorsement from the Dean of the JAD Program.
  3. Students are not allowed to ‘ADD’ or ‘DROP’ any subject.
EVALUATION SYSTEM
  1. The final assessment will be done at the end of each Academic Year.
  2. The minimum passing grade for all subjects of the First Year Diploma Program is a “C” which is at least sixty percent (60%). The Second Year of the JAD Diploma Program is equivalent to the First Year JUG-HELPIII university level.
  3. Details of the JAD Diploma Evaluation System is available in the JAD Academic Handbook which is given to every student upon registration with the program.
JAD DIPLOMA GRADING SYSTEM
The Grading System that is implemented in the JAD Diploma Program is as follows:
GRADE
SCORES
PERFORMANCE STATUS
A+
90 – 100
Excellent
A
80 – 89
Very Good
B+
75 – 79
Good
B
70 – 74
Average
C+
65 – 69
Pass
C
60 – 64
Pass with Warning
D
0 – 59
Fail
CATEGORIES OF SUBJECT
The subjects offered under the JAD Diploma Program are categorized in accordance with the JUG-HELPIII Syllabus / Curriculum Guidelines and will be used for Credit Transfer purposes. There are four main categories of courses distributed by total credits as follows:
No
Subject Group
Electrical & Electronic Engineering
Mechanical Engineering
1
Basic Science and Engineering
35
35
2
Communication Skill Development
18
18
3
Engineering Development
26
26
4
Specialized Engineering
45
         44

TOTAL CREDITS
124
123
Details of courses under the four categories are available in the JAD Academic Handbook.
ACADEMIC POLICY
The JAD Program adheres strictly to the JAD Academic Policy as stipulated in the JAD Academic Handbook. This includes the Attendance and Examination Regulation and Procedures.
COMPLETION OF COURSE 
Students will be awarded a Diploma by UNISEL upon successfully completing all courses and are subject to the JUG-HELPIII and UNISEL Senates approval.
STUDY SCHEME
Diploma of Electrical and Electronic Engineering
in Technical Japanese (EEE)
First Year 
Second Year
Third Year

Diploma of Mechanical Engineering
in Technical Japanese (ME)
First Year
Second Year
Third Year
























































































































ps//: senior nyai ak gtau haritu yg dis year pon  intake  tuk program JAD nie...tp xramai la..so kalau sape yg berminat,bley la apply nanti,,,but idop kat sane bkn mcm idup kat U larh...xbley enjoy sgt...kene sungguh2...elaun sume dpt...mmg bes,,,nie sume nyai yg cter larh...dye suruh ekin apply...but nie course enggineering,ekin xbape minat sgt....dye pon amek gak bende nie...nex year dye fly japan(kalo xsilap ekin ahh)...asalnye dye nak jd doc..dri kecik ag...tp xdpt...sedih kan...yela..sakit woo blaja biology ...nak hafal sume2 tuh...dye pas wit da flying colour time spm dulu...then,mmg dye apply sume cos tuk medic...mmg dpt...tp last2...engineerg gak dye g....btw...e2 pilihan yg dye dah wat...da fact is...wat u wan sometime cannot be achieve...(haha....english terabor..meyh2 ajar ak meyh...2la mr comot xmo ajor...dye bz jep...)..merapu sekejap...:) mish u...















ALL THE BEST!!:)