budak baik=)

Saturday, February 5, 2011

asasi vS foundatiOn(ape beza nye...????

introductiON....




Asasi ~ kursus asas yang ditawarkan oleh kerajaan. nie adalah program persiapan khusus, direka agar sesuai dengan kurikulum program ijazah utk  specific universiti...
Ada dua jenis program Asasi...Program Satu Tahun (PST) dan Program Dua Tahun (PDT).(lebih kurang macam matrikulasi larh)
Jenis program Asasi yg ade adalah undang-undang, ilmu pengetahuan, perakaunan, kejuruteraan, dan TESL.
Kursus ini boleh didapati di UM, UIAM, UiTM, UPM, USIM, UPNM, USM dan Unimas.




Perbezaan utama antara Asasi dan Matrikulasi adalah bahawa Asasi hanya ditawarkan kepada Bumiputera dan Asasi(foundation) khas untuk program  yang ditawarkan oleh IPT tertentu.




Kelayakan
Asasi hanya layak untuk pelajar Bumiputera(korang sume Malaysianess an??so boley larh join asasi..haha).
Pelajar yang berniat untuk belajar Asasi,SPM korg mesti dpt minimum 5 kredit termasuk kredit dalam Bahasa Malaysia..


studeNt yg minat boley on9 untuk Asasi  pada bulan Januari haritu... Iklan untuk permohonan Asasi biasanya online dan di akhbar-akhbar Melayu tempatan pada bulan Disember.Keseluruhan proses ini boleh dilakukan secara online dengan mendapatkan nombor pin khusus dari Bank Simpanan Nasional (BSN).








Kos
Biaya kuliah disubsidi oleh kerajaan. Selain itu, pelajar akan diberikan faeh RM1, 250 pada semester. RM350 untuk biaya kuliah pada semester dan RM360 pada semester untuk penginapan juga diberikan. Pelajar tinggal di hostel yang disediakan oleh universiti-universiti.




Pengakuan
Pelajar yang tampil sangat baik di Asasi lebih sering daripada tidak disahkan kerusi di IPTA. Pelajar perlu mendaftar untuk IPTA melalui Unit Pusat Universiti (UPU). Biasanya pelajar akan mendapatkan untuk menyelesaikan gelar mereka di universiti yang sama yang ditawarkan mereka Asasi.






Jangka waktu
Asasi membentang di satu tahun (dua semester) dengan jumlah 38 jam kredit.






Badan
Asasi diatur dan dikendalikan oleh universiti tertentu. Hanya calon yang melakukan Asasi di Universiti Malaya dan UiTM perlu mendaftar untuk universiti tempatan melalui BPKP atau USM.tapi student lain pelajar akan dimasukkan ke program ijazah di universiti-universiti yg diorg ambil asasi tu...(cth:dulu Ali amek asasi dekat UUM...then bile smbung degree dkt UUM jugak larh...




FAKTA PENTING!!!!

Asasi nie khusus satu tahun jep...so ini membolehkan pelajar untuk memasuki dunia kerja antara usia 21-22 tahun.Pelajar hanya  perlu membayar kembali jumlah seluruh bantuan kewangan jika mereka tidak berjaya menyelesaikan kursus.Hanya Asasi mahasiswa dari UM dan program tertentu di UiTM dibenarkan untuk bertukar-tukar universiti. Sisanya universiti tidak mengizinkan mereka untuk bertukar-tukar.




thE trutH is.....


ASASI AND FOUNDATION IS THE SAME THING>>>

7 comments:

Anonymous said...

nak tanya sikit... kalau ambil asasi tesl kt uitm lepas tu nak tukar bidang lain apabila pegi ke ijazah boleh tak????

look before you leap said...

To anon:
untuk pengetahuan adik,asasi nie biasanya adalah basic..kalau dah amik tesl, nanti mestilah further tesl kan??but kena ingat kalau pointer xcukup or saingan terlalu banyak nt mesti lari dari bidang asasi tu..boleh jekk amik apply course lain..:)

Anonymous said...

nak tanya,kenapa ada asasi dua tahun,kenapa tak satu tahun je?

Anonymous said...

apa beza ambek asasi satu tahun ngan ambek asasi 2 tahun?

Syamsuzzaman Aniq said...

Kalau ambil asasi sains hayat..kalau dpat 4 flat adakah pursue medic d luar ngara atau ada di malaysia?? Adakah matriks sama???

look before you leap said...

To Anon: asasi yg dua tahun biasanya dekat UIA n UPM..yg lain mostly setahun jekk,..but yg 2 tahun kat UIA depend jugak...ada yg setahun setengah,,itu semua tengok pada ujian yg akan diambil bila dah masuk asasi UIA tuhh..

look before you leap said...

to Shamsuzzaman Aniq: insyaAllah kalau ada rezeki tu,,tapi yg luar negara mostly kena apply sendiri..dia takde tawarkan terus,,kalau ada rezeki mungkin dapat overseas..sebab banyak jekk yg g Indonesia under asasi UITM..khas utk pelajar asasi sc UITm sahaja,,lagi satu medic kat INDIA..yg ni under USM-KLE..cuba lahh search kat google..:)