budak baik=)

Sunday, December 11, 2011

Thank you Allah

Tatkala ibu dan ayah mengeluarkan kata-kata tanda memberi keizinan...hatiku melonjak2 kegirangan,,,,
gembira tak terkata..
Ya Allah,,,akhirnya engkau mengabulkan doaku..=)Alhamdulillah...
Hari yang dinanti-nantikan bakal tiba..Mungkin saja tampak sederhana..tapi itu sudah cukup bagi insan yang masih bergelar 'pelajar' ini..=)

Tak ramai yang tahu...maaf..Bukan hendak dirahsiakan..namun kekangan masa yang menyebabkan majlis ini perlu dilakukan segera..(bukan sebab gatai nak kawin na..haha..dunia sekarang menuntut kaum hawa untuk mendirikan masjid secepat yg mungkin)

Disebabkan aku terlalu sibuk dengan rutin harian sebagai 'seorang mahasiswi,jadi segala persiapan langsung tidak menjadi beban...Almaklumlah ibu dan ayah menjadi tonggak segala-galanya..i love you thissssssssss much,keh3 <3

-akan bersambung disebabkan kekangan waktu yang ada..................

Tuesday, November 29, 2011

Charging Induction of Object




Ini merupakan homework yang telah diberi oleh Encik Ahmad..Just buat.,,tapi i'm not sure whether it is accepted or not...Hope he does,,,=)

Sunday, November 27, 2011

Speechless

speechless*
apabila seorang muslim yang revert berbicara tentang Islam..
lebih kurang macam ni la dia cakap :
Apabila saya peluk Islam, saya terus ditempatkan di sekolah muallaf. Selepas tamat pengajian, saya
bercampur dengan masyarakat, saya terkejut! SAYA RASA TERTIPU!! KENAPA ORANG ISLAM X
AMALKAN ISLAM PUN? KENAPA ISLAM HANYA DALAM BUKU? Saya kecewa.. kemudian,
saya berbincang dengan rakan2, kami bertekad untuk amalkan Islam biarpun umat Islam masih lalai..
kawan2, bukankah ini sudah memberi gambaran jelas tentang bagaimana sikap kita dengan Islam itu sendiri??
Rasa terpukul dengan kata2 chinese muslim tu.. :(
then, di IKIM minta dia bagi kata2 terakhir,

Hamidah : kalau saya bagi awak sebatang pen sebagai hadiah, tapi sebelum tu saya guna sepuas hati saya
sampai dakwatnya hampir habis, kemudian baru saya hadiahkan kepada awak, apa perasaan awak?
DJ : errr.... saya mungkin terima..
Hamidah : mungkin awak terima, tapi awak tak rasa yang saya ni TIDAK IKHLAS?? begitu juga dengan
kita, janganlah kita hidup di dunia ini, kita nikmati hidup kita, kita enjoy dulu, bila sampai akhir2 hayat kita,
baru kita nak dekati Islam, baru nak mendalami Islam, mengamalkan Islam, adakah Allah akan terima amalan
kita? CARILAH ISLAM DARI SEKARANG...

sekadar nak share.. kata2 dia membuatkan saya tersentap sekejap

sumber : saya dengar dalam radio IKIM tarikh 10/11/11

by:One of my friends in fb..

Friday, November 18, 2011

Bacaan Tahiyyat Awal Dan Akhir


Ramai yang solat..Tapi adakah mereka benar2 solat??Jika sempurna solat nescaya akan teguhlah tiang agamanya..."Ya Allah..Aku hanyalah manusia biasa..Yang mudah lupa dan alpa..
Oleh itu Ya Allah..Kau berikanlah aku hidayahMu ya Allah"..:'(


Tahiyat Awal :
Attahiyyatul Mubarakaatush sholawaatuth thayyibatu lillaah, Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah, Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah. Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad”


Ertinya:
“Ya Allah, segala penghormatan, keberkahan, sholawat dan kebaikan hanya milik-Mu ya Allah,- Wahai Nabi selamat sejahatera semoga tercurah kepada Engkau wahai Nabi Muhamma, – semoga juga Rahmat Allah dan Berkah-Nya pun tercurah kepadamu wahai Nabii,- Semoga salam sejahtera tercurah kepada kami dan hamba-hamba-Mu yang sholeh. – Ya Allah aku bersumpah dan berjanji bahwa tiada ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau ya Allah, dan aku bersumpah dan berjanji sesungguhnya Nabi Muhammad adalah utusan-Mu Ya Allah. – Ya Allah, limpahkan shalawat-Mu kepada Nabi Muhammad dan limpahkan juga shalawat kepada keluarga Nabi Muhammad”
Tahiyat Akhir :
Setelah baca seperti tahiyat awal disertai dengan “…. kamaa sholaita ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, wa baarik ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala aalihi saidina Muhammad, kamaa baarakta ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, fil alamina innaka hamiidum majiid.”


Ertinya:
“…sebagaimana Engkau telah limpahkan shalawat kepada Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, dan berkatilah Ya Allah Nabi Muhammad dan berkatilah juga keluarga Nabi Muhammad, sebagaimana Engkau telah memberkati Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Terpuji lagi Maha Mulia.”


p/s:Bila baca dengan memahami maknanya..tersentuh hati..insyaAllah.Aku yakin  terselit seribu rahsia dalam setiap perkara di dalam solat itu sendiri..
sumber:hidayah18.wordpress.com

Tuesday, November 8, 2011

Nikmat Cinta Selepas Kahwin..

Dalam Islam nie macam mana nak bercinta,tapi belum bersedia untuk berkahwin..??Adakah bercinta sebelum kahwin itu seindah bercinta selepas kahwin??Adakah jika bercinta sebelum kahwin tidak akan kekal hingga ke akhir nyawa??Jika permukaannya rapuh,bagaimana mampu kita hasilkan bangunan yang lebih kukuh??
Muhasabah diri..
Apabila kita suka si Dia..bagaimana cara si Dia menawarkan cinta kepada kita..??bila kita jelas cara si DIa menawarkan cinta kepada kita,kita akan lebih jelas,,Kalau si Dia menawarkan cinta kepada kita dengan jalan-jalan yang menghampiri zina,call,sms,dating tanpa urusan...Adakah kita yakin bahtera rumah tangga kita tuh akan kukuh dek kita mulakan bahtera dengan jalan2 yang rapuh,adakah kita yakin bahtera yang dibina itu akan kekal???

p/s:dipetik daripada ustazah Fatimah syarha Nordin...via seorang teman..




bahagianya cinta selepas kahwin.. hampir 10 kali ekin play video nie..subhanallah..


#Andai dia jodohku ya Allah kau dekatkanlah kami setelah kami dekatkan hati kepadamu..,jika bukan ya Allah kau tabahkanlah hati hambamu ini..

Saturday, November 5, 2011

Selamat Hari Raya Bersama Pilihan Hati

Assalamualaikum..
ape khabor mengkeme2 semua??sihat ka??hehe..
Petang yang indah ni ana nak join segmen ustaz hakim..
first time kot join benda2 macam nie..sebab lain sikit dari yang lain..

-SEGMEN BUAT UCAPAN HARI RAYA AIDILADHA YANG PALING KREATIF-


jom join....
ikuti dialog SASA dan RARA silembu gagah+ayu...layannn....

lembu satu turut dikenali sebagai  SASA
SASA:
Saya rasa saya cun sekali..esok mesti ramai tengok saya..
OUH NO!!!! i tak nak u ok??euuwwww....moooo...moooo....


lembu 2 turut dikenali sebagai RARA
                                                                                                                                                                RARA:mooooo...moooo....eyh sahabat karibku..lama tak jumpa..ape keheinye pokpek pokpek dari tadi???

SASA

SASA: Ate teman riso ler yop...esok dah raye haji..paham2 ler banyak kaum kita kena dijadikan korban..haishh,,,cuak cuak...rope mane ler mati tuhh..sakit ke idak..mooooo....mooooo....

                                                   
RARA

 
RARA:ouh macam tu ke citernye,,tak ngape ler janji kita semua korban..masuk syurga nanti..insyaAllah..redha jela ye,,?? 'Sesungguhnya mati itu pasti sakit..'



SASA
SASA:em yela,,teman redha jela,,ape lagi moh kite buat ucapan dekat tuan kite nie..jenuh dia bagi makan rumput sampai ler besor rope nie...mooooo...mooooo....





SASA + RARA:moooo..moooo...mooooooo....

TUAN BELOG:hey hey hey,,,what happen with my cow2..??

SASA + RARA: eyh silap...itu bahasa kita,,,jap...setting language,,moooo..moooo..
SALAM AIDILADHA DIUCAPKAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI DUNIA
ZULHIJJAH 1432HIJRIAH...
mooooo...moooo...

p/s:maaf andai tersalah bahasa sepanjang perkenalan kita semua..ukhwah fillah abadan abada,,insyaAllah.:)

Friday, November 4, 2011

You-Nur Jannah Alia




 p/s: for u...
sorry entry nie pasal lagu,,,sedap lah pulak,,kalau tak suka tekan sini awal2..

you were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
i'll never stop thinking of you.

how can i forget all that
when you're the one who make me smile
you'll always be a part of me
how i wish you were still mine.

never will forget the day
how we've met and came this far
we all know we got this feeling
but somehow it has to end up here.

i know it's me who say good bye
and that the hardest thing to do
cause you mean so much to me
and guide the truth from me to you.

for all the things i've done and said
for all the hurt i've caused of you
i hope you will forgive me baby
cause that wasn't what i meant to do.
                                                                 
                                                                  Source:tengs dear..

                                                                tekan sini untuk dengar,,

Thursday, November 3, 2011

First Life..

I will be the new person from today...
Like a cute little baby..
with the fake smile i have never use before..
trying to laugh...but i cant...
4 Nov 2011 at 0616...
thanks a lot ALLAH... i know everything that happen must be a reason..
Totally..!!!

TRUTH THING USUALLY HURT...=)

start your day with a smile..:)

Sunday, October 30, 2011

Ganti Puasa jek??Ganti Solat Tak Nak???

Always remember that we just the servant of ALLAH..





Solat 5 waktu rukun KEDUA dalam Islam..Diulangi...RUKUN KEDUA dalam ISLAM.... 

PUASA di bulan RAMADHAN pulak RUKUN KE BERAPA???..

Mereka selalu bertanya 'dah ganti puasa ke belum ni??'

tapi jarang sekali mereka bertanya 'dah ganti solat dah??'
solat itu WAJIB..jadi dosa kalau tinggal..

 Yakinkah kita semua tiada tertinggal solat walaupun satu waktu sepanjang usia selepas baligh??

Dulu,bila rasa tak sempat jek terus tinggal solat..Bila ada majlis besar2 jek kita semua lalai..Tinggal solat lagi..
Bila pergi shopping untuk raya,,tinggal solat lagi..

Sampaikan dah tak ingat berapa waktu yang dah ditinggalkan...

Tinggal solat kat sini adalah disebabkan sengaja ataupun tak sengaja,.,Tinggal tetap tinggal ok??
Tapi lain lah kalau tinggal solat sebab uzur yang memang tak boleh solat..haram..
contoh:perempuan yang haid atau nifas,,

Ingat..Solat itu tiang agama..Jadi jika ada kelapangan dalam kesempitan apa kata ganti semua solat tu,,
solat tuh sebenarnya memang wajib dan tak boleh tinggal..Tapi kalau dah tertinggal tu memang kena ganti lah kan,,,

Aku yakin Allah akan menerima solat itu jika kita bertaubat..Allah Maha Pengampun kan??

p/s:sama2 kita muhasabah diri..Andai masa menentukan kita untuk pergi saat ini..Tiada sesiapa yang akan membantu..kecuali amal ibadat kita sendiri..

TOPUP YOUR 'IMAN'..
'REMOVE YOUR LAZYVIRUS'






Saturday, October 29, 2011

Bedak Sejuk Cantikkan Kulit Muka



bedak dingin..=='


BEDAK SEJUK???APA TU??

pernah pakai bedak sejuk?

Orang dulu-dulu  mana ada pakai Safi Rania..Syurah..Safi balqis..Colgate??..Dettol??..eyh itu bukan untuk kulit muka..haha..
so apa yang kami guna adalah 'bedak sejuk'...jap2..word 'kami'??yela umur dah 81 kan..:D

function bedak sejuk:
1)hilangkan jerawat (please jangan picit jerawat2 tuh..nanti merebak..)
2)mengurangkan kulit berminyak(tak payah pakai clean n clear dah..)
3)try pakai nanti nampak hasil dia...hehe:D

mana nak dapat bedak sejuk ni??
1)korang boleh beli kat kedai..biasanya ada jual..murah jek tak mahal..ce pegi tanya kat kedai jamu..confirm ada..:)
2)korang boleh buat jugak,,lagi bagus buat sendiri..berkat kesungguhan dan ketelitian..insyaAllah berkualiti..yela sebab selalu mintak kat opah jek bedak sejuk nie..nak buat agak payah lah..bak kate orang perak..'renyah'...cara nak buat??    tekan sini,..


minum soya sambil tunggu bedak sejuk kering..
#maafganbardiambiltanpakebenaranihsangoogle....PEACE(^_^)V


bukan apa,,bedak sejuk dibuat daripada beras..sebab tu lah banyak khasiat dia..

SELAMAT MENCUBA=)

Friday, October 28, 2011

Terima Walau Pedih #Secret Resepi Untuk Rohani


Andai diri dinasihati seorang insan..
bersyukurlah anda kerana Allah masih menyayangi..
Mungkin pedih namun ada pengajarannya..
Bukan ke benda yang betul selalunya perit dan pahit??

yela mane ada manis kan..masin lagi lah tak..
ye2,,
'TRUTH THING USUALLY HURT'

p/s:sedih kan bila benda salah yang kita buat kwn2 yg kamcing xtegur..tapi kawan yg x berapa nak kwn pulak yg tegur..

kita boleh nasihat orang macam2..post kat facebook macam2..like hyper super duper...nasib baik takde button unlike jek bak kate membe aku...

tapi..pernah tak kita betul2 ambil apa yang di post dan di like tuh??
(fikirkan)

apa jua yang berlaku,bagi aku..selagi niat kita betul..


sesungguhnya setiap amalan bermula dengan  niat dan
sesungguhnya amalan itu bergantung pada niat..

H.R Bukhari dan Muslim

tak kisah lah apa jua yang orang fikir..cukuplah jika ada Allah di sisi....





Thursday, October 27, 2011

ooVoo Vs Skype

edisi baru..

lagi best dari skype..(x explore lagi sebenonyer,,#macamdahPRO)

pantas..

efisien..
sila klik untuk tumbesaran..
korang dowload yg untuk WINDOWS punye..ok??tak lama pon kejap jek..

jangan kate ekin paksa korang pulak..sumpah tak..hehe..

terbaru dari ladang..

jadi..sila download..ok???  tekan sini


macam ni lah rupa dia..lebih kurang macam yahoo mail..but more advance..


kelebihan menggunakan ooVoo nie:

1)video and voice call ooVoo lagi clear..
2)korang semua boleh invite kawan2 dari skype..
3)boleh connect facebook jugak macam skype..
4)kalau skype korang kena beli skype premium baru boleh buat group chat..tapi kalau ooVoo nie tak payah,,free jek kalau nak group chat.....best kan??
5)sangatlah best kalau korang nak video call dengan mak ayah dirumah..tambah2 kalau yang duduk jauh2..cth sabah sarawak dengan semenanjung ke??tak pun boleh call kawan2 dekat over the sea..:D

mungkin ramai jek dah tau..ekin cuba kongsikan  jek..




meyh ramai2 pakcik makcik promote benda ni..:D act both are best,,

pesanan ikhlas dari LOOK BEFORE YOU LEAP..

kalau ada nak tanya apa2 silakan..insyaAllah akan dijawab..


Sunday, October 23, 2011

Pre Medicine in UITM




 Jadual Semester baru..khusus buat yang terlibat..agak tertanya-tanya ape itu intersesi,peperiksaan intersesi dan pengkhususan perubatan(asasi sains)..ok kat sini kita dah senaraikan apa yang korang mungkin tak faham..

intersesi tuh untuk budak diploma..SHORT SEM rasenya..budak asasi semua tak terlibat..so dun worry..kita semua memang akan habis bulan April nanti..so sad..:(

lagi satu yang pasal pengkhususan perubatan tuh untuk sesiapa yang terpilih...so what we have to do just betul2 score yang terbaik untuk dapatkan medic tuh,,itupun kalau betul2 nak ambil medic lahh..

btw thanks for those who just post this..thanks a lot..huge of appreciation..=)
ok yg bawah nie just private message daripada budak medic yang kita tanya..dia sangatlah bagus orangnya,..bukan ape means dia x sombong or etc..

first of all,awk mmg berminat utk amik medic ke?? bcoz this is a serious course..x nak plak ade second guess 

nanti.kalo betul2 berminat, pengkhususan perubatan a.k.a pre medic sebenarnya ialah satu kursus utk pelajar2 

lepasan asasi uitm sahaja utk mengetahui ngan lebih lanjut mengenai khidupan sbg pelajar medic, particularly 

as uitm medical student..it's a very interesting 5 week concised program..awk akan didedahkan dgn sbjk2 

medic,tp 3 sbjk jela dulu, which is anatomy,biochem,n physiology..


just as a reminder, this is a intro to medicine..so,u will be introduced to slight bit of ups and downs as a 

medical student..but it will be a wonderful experience insyaAllah, that if you are chosen..

em lagi satu..

basically,kalo nak g premed pointer kne 3.8 ke atas and ur first choice mase apply upu utk degree nanti ialah 

medic uitm..only then,insyaAllah dpt la premedic..

utk dpt medic plak, kne la skor hebat2 mase premedic nnti + doa..
student's life??so cruel??i don't think so..just flow with it... 



saudara tuh cakap..act waktu week 5 nanti ada exam..so waktu exam tuh korang kena lah buat 

betul2..score habis2..berjuang demi  apa yg korang nak..tapi ingat..kita hanya berusaha..yang selebihnya 

Allah yang tentukan ok??

p/s:all the best guys..=)till then..nanti ada pape info saya kongsikan bersama..syukran pada saudara tersebut sebab sudi jawab semua walaupun saya just strangers...

Ayat Seribu Dinar

ayat seribu dinar..

maksudnya:
Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (  yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Ayat Seribu Dinar adalah ayat suci Al-Quran yang dipetik dari surah Al-Talaaq, dari ayat dua dan tiga. Diceritakan bahawa seorang saudagar telah membayar sebanyak seribu dinar untuk mendapat ayat ini yang dikatakan fadhilatnya ialah dapat menyelamatkan pembacanya dari malapetaka. Di dalam perjalanan pulang, kapal saudagar ini telah dipukul ombak dan beliau terus membaca ayat tersebut. Dengan izin Allah swt.hanya beliau seorang saja yang terselamat dari bencana itu.

Di antara khasiat dan fadhilat Ayat Seribu Dinar ini ialah:

1. Dibaca bila kita hendak bertawakkal terhadap sesuatu perkara

2. Menghilangkan keresahan bila dibaca di waktu resah
3. Dibaca ketika hendak menaiki kenderaan
4. Dan ketika dirasakan perlu.


copy right from: http://www.al-azim.com

p/s:dan sampaikanlah  kepada mereka walaupun satu ayat..


Friday, October 21, 2011

Kelawar Jadian



sekadar yang terlintas dibenakku:)

Baru-baru ini di Ipoh seorang pelajar UITM telah menjumpai seekor kelawar..

Bagaimanapun kelawar tersebut sangat aneh kerana ianya menjadikan biskut chipsmore sebagai makanan hariannya..dan jus oren sebagai minumannya...=='
kelawar yg bukan berwajah manusia..

Hal ini telah diketahui oleh Menteri Kehutanan Malaysia...

Maka kelawar tersebut telah ditangkap dan kini sedang dikurung di Ipoh..

Tanpa disangka,kelawar tersebut telah bertukar menjadi manusia...semua hadirin yang hadir disitu sangat terkejut akan kejadian tersebut..Akhirnya kelawar itu terpaksa dilepaskan..


p/s:jangan jadi manusia yang bertopengkan kelawar..yela malam berjaga sampai ke pagi..siang tidur sampai tengah hari..LOL=P

Download Link Monte Carlo

                                           

                                                                    monte carlo..



Seorang wanita muda, bersama saudara perempuan tirinya serta sahabat baiknya telah menggunakan wang simpanan mereka semata-mata perjalanan jauh yang mereka impikan iaitu ke Paris .Ternyata impian mereka itu menjadi satu kekecewaan yang besar. Segalanya bermula apabila mereka membuat keputusan untuk berehat disebabkan lawatan buruk tersebut.Kemudian setelah mereka memasuki lobi hotel mewah tersebut,salah seorang daripada mereka telah tersilap mengaku sebagai waris perempuan British. Sebelum mereka mendapat peluang untuk mendedahkan identiti sebenar mereka, mereka terjerumus dalam pelbagai nasib malang semasa bercuti untuk ke Monte Carlo dan sebaliknya.

ok kat bawah tuh merupakan download link untuk cerita nie,,cerita nie bulan julai harituh keluar rasenye..Kita yakin ramai lagi belum tengok..hehehe..cewah yakin sangat lah tuh..btw nak buat jugak entry pasal nie..jangan lupa lepas download extract dulu guna 7zip ok..7zip nie pon kena download jugak..itupun kalau korang takde lah..tekan sini..
selamat mencuba..


starring by:
Selena Gomez
Leighton Meester
Katie Cassidy

selamat menonton:)


password for mediafire: MediafireHBO.COM

Thursday, October 20, 2011

Bos vs Allah????



Kalau kita sedang duduk minum, makan dan berborak bersama kawan-kawan tiba-tiba ada rakan sekerja 

datang kata: "Mat, bos panggil sekejap..." Maka yang akan terjadi ialah kita akan bingkas bangun serta 

merta. 

Air teh yang belum habis lagi minum, kita boleh tinggalkan begitu sahaja. Kerana kita tahu bahawa bos kita 

perlu ditemui segera dan suruhannya perlu ditunai segera tanpa banyak soal...


air kopi yang dibuat ditinggalkan..-ihsan google-


TETAPI, sungguhpun begitu, cuba bayangkan kalau kita tengah seronok -makan minum seperti tadi, tiba-tiba 

azan berkumandang mengajak kita bersolat berjemaah di masjid. Maka adakah kita turut bersikap seperti 

tadi iaitu, bingkas bangun dan bergegas meninggalkan gerai itu atau apa-apa kerja lalu menuju ke rumah Allah 

kerana memahami seruan azan itu yang memanggil untuk bersolat dan perintah Allah adalah sesuatu yang 


mesti dipatuhi.


indahnya hidup bersama seruan Allah..=)


Adakah kita boleh berbuat demikian?






credit to:chayu afifi (insan berilmu),sekadar perkongsian..

Saturday, October 15, 2011

isthikarah cinta-sigma:)

sekadar yang terlintas dibenakku:)

ihsan google:)


Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..



p/s:lagu nasyid yang sangat sesuai didengar umum..bukan sahaja cintakan manusia.malah cinta kepada Maha Besar Allah..hati tenang saat mendengar alunan lagu..pertama kali lagu ini didengar semasa menziarahi blog seorang sahabat faiz azhar...tekan sini untuk link dekat youtube..:) selamat menghayati lagu ini..

Wednesday, October 12, 2011

Granpha Uthman And His Grandson

sekadar yang terlintas dibenakku:)



As soon as Idrees got home from school, he ran to his grandfather to ask him about something that was on his mind.

“Grandpa,” he said, “I want to ask you something.”

“What is it, Idrees?” asked Grandpa Uthman.

“Grandpa, on the bus, a lady was telling her friend how important patience is, and how true patience should be as it is described in the Qur’an. Can you tell me what that means, Grandpa?”

Grandpa Uthman nodded: “Most people don’t know what real patience is, or how a patient person should behave. Some people think that patience just means confronting the difficulties and frustrations of life and putting up with them. But Allah teaches us in the Qur’an that real patience is very different from just putting up with something.”

Idrees asked another question: “So, Grandpa, what’s the source of this patience in the Qur’an?”

“You know, Idrees,” answered his grandfather, “that the way to gain Allah’s favor, love and pleasure is to fully obey His laws and commands in the Qur’an. Allah wants His servants to practice the morality of the Qur’an fully until the end of their lives. And the secret that enables them to obey this command, come what may, lies in the perfect patience that comes from faith. A person who learns the real meaning of patience can behave in the way that Allah desires from him and be regular in performing his prayers. A person of faith knows that Allah’s knowledge and wisdom is in everything, nothing happens without His permission and that, behind every event, lie the purpose and all the countless good things that He has created.”

“In that case, a person shouldn’t be upset at the things that happen to him, but should always have patience,” said Idrees.

Grandpa Uthman smiled: “Very true, Idrees. Allah is the friend, protector and helper of a believer. So, even if some don’t appear so at first sight, all the things that happen to us are for our own good. For this reason, for a believer, being patient does not mean being forced to follow a moral command; on the contrary, it is an act of worship that he performs with joy and sincere pleasure. Believers know that whatever happens to them has been created by Allah and that something good will certainly come out of it. Because they know that Allah has determined the best fate for them, they face every event with enormous pleasure and inner content. In the Qur’an, Allah says:

‘[Believers are] those who are steadfast and put their trust in their Lord.’ (Surat al-‘Ankabut: 59)





“In that case, a believer’s patience can’t wear out!” exclaimed Idrees excitedly. “Now I understand what the lady on the bus was saying.”

Grandpa Uthman answered: “Yes, my boy. Human beings show patience because it is a command from Allah, and so they will never be in a situation where they will lose it. Throughout their whole lives they will perform this act of worship with pleasure and eagerness.”

“Thanks Grandpa,” said Idrees. “Now I understand that patience is very important, and, if Allah so wills it, a person’s patience will never come to an end.”

p/s:copy cat from islamicthinking.thumblr.com

SPA(Suruhanjaya Perkhidmatan Awam)



sekadar yang terlintas dibenakku..

korang dah mohon??AKU DAH..HEHE..wah bangga kemain..lalalala~
korang tau tak apa fungsi SPA nie??apa???korang dah tahu??ahhh...tak  kesah nak bagi tahu jugak...(kecohh lah kau!!!)hehehe..


-aku pon kurang pasti..but kalau yang aku faham dia macam nak mintak kerja dengan kerajaan lah..kalau aku salah sila betulkan ok??


-tak salah rasanya kan kalau kita apply??memang lah sekarang kita tengah belajar..tak habis pon lagi..thats why kita  just boleyh apply berdasarkan SPM jek..

-sebab aku mohon benda alah nie bukan ape..just memikirkan zaman sekarang yang penuh dengan
persaingan,,.dulu persaingan kat sekolah,,dah masuk U bersaing dekat U pulak...nanti after habis belajar
lagi banyak lah saingan untuk mohon kerja..tapi insyaAllah ada rezeki untuk semua...cuma bila dan dimana
tidak diketahui..:)

-ok by the way kat situ ada 5 jawatan yang boleh dipilih..macam nak pilih UPU dulu..so kena decide lah nak amik mane..

jawatan yang aku pilih berdasarkan kelayakan:

1)PEMBANTU VETERINAR GRED G17
2)PEMBANTU SYARIAH GRED LS17
3)PEMBANTU MAKMAL GRED C17
4)PEMBANTU PEMBEDAHAN PERGIGIAN GRED U17
5)PEMBANTU METEOROLOGI GRED C17



KALAU NAK LAGI BANYAK MAKLUMAT PASAL SPA NIE JUST TEKAN SINI

p/s;keputusan PMR dan SPM sangat lah penting waktu korang nak apply kerja nanti..tak kisahlah sebaik mana pon result dekat Universiti korang...dia still tengok result SPM..bagaimanapun,,,jangan patah semangat ok??yang dah lepas biarkan berlalu..just look foward:) korang tahu apa yang terbaik.. all the best buat semua..chaiyokk!!!


Tuesday, October 11, 2011

MUET tips for all

sekadar yang terlintas dibenakku:)

specially dedicated for all who need it =)

1. You have to go the extra mile to prepare well ahead for the MUET papers.
2. Use the language more often; in fact as much as you can, with your friends, family and
teachers.
3. Spend time reading the newspaper to keep abreast with the current issues.
4. Keep a scrapbook to collect articles.
5. Look up the meaning of words and record them down to help enrich your vocabulary.
6. Purchase a simple reference book for basic grammar, even the ones used by the lower
secondary would do as grammar is grammar and will not change no matter what level you
are in.

You would be surprised how these simple efforts can go a long way in helping you improve in the language.



by the way.. this link1 can help you..all da best:)

link 1

kerana AKU SAYANG ADIK-ADIKKU!!!





sekadar yang terlintas dibenakku:)

AKu sayang adik-adik...tanpa diorang tak mungkin aku menjadi seorang insan yang bergelar "kakak"..

oleh sebab tuh aku tekad!!ye2 aku adalah seorang kakak yang telah membesar..hahaha..


sekarang tengah cuti semester..disebabkan aku tersangat lah free..yeaahhh adik2 pon semuanya nak exam..

aku sebagai seorang kakak akan tolong diorang..apa gunanya aku sebagai kakak kalau tak manfaatkan ilmu
dan daya yang aku ada untuk adik2..!!yeahhhh tibalah masa aku berkhidmat untuk mereka!!!

sebab2 aku takda masa untuk luangkan bersama mereka:
1)waktu tingkatan satu sampai 5 aku tinggal di ASRAMA
2)after form5 aku kerja cari duit..(cehhh!!)
3)4 bulan yang lepas sehingga 3 0ctober 2011-aku sambung belajar...

tidak mengapa...telahku membuat segala perancangan rapi dan teliti...



aku:adilah,bila start periksa akhir tahun nie??
(*adilah merupakan adik bongsu aku darjah 2)


adilah:jap nak tanya mak...makkkk...dilah pekse bile???


aku:?????????=='
bermonolog sendirian*(lolllsssss takkan itu pon nak tanya mak cik adik oit!!!???)




habis semua buku2 adik aku selongkar..setakat nie baru selongkar buku adik yg form 2 tuh...nasib baik silibus dia sama macam aku dulu..

FIRST subjek aku tengok:PENDIDIKAN AGAMA ISLAM..

ok..yang lain sume on my way!!!adik2 sume dah garu pale..siap lah korang dgn latihan2 sume.hihihi(gelak jahat):P

kawan2 semua...hargailah adik2 kalian...kesian kat diorang..nie asyik2 lebihkan orang lain..ingat..adik2 tuh darah daging kalian..benih yang sama dari ibu dan ayah korang..jangan biarkan adik2 terkontang-kanting sorang2..nanti bila diorang dah takde baru rasa sedih...:)

p/s:practice make perfect!!!=)
aku kan 'KAKAK' hehehe..:P

i love you damn much sis!!!=) dedicated to all my sis(dayah,hajar,ecah.aini n dilah)

Friday, October 7, 2011

necessity is a mother of invention..

sekadar yang terlintas dibenakku:)

memang betul orang selalu cakap..keperluan merupakan segalanya..mcm pepatah omputih nie.."necessity is a mother of invention"
 bukan nak kata ape..tapi bila dah susah barulah kita nak tercari2..bila perlu ambil..bila tak nak just leave it.,macam tuh ke hidup??

jom  kite terokai balik sejarah tamadun dunia,                  
.
salah satu faktor pembinaan tamadun itu sendiri  jelas dikaitkan dengan faktor kesengsaraan hidup..keadaan hidup yang sengsara nielah yang membuatkan mereka sanggup berusaha semata2 utk bebaskan diri dari kancah kemelutan..Sebab mereka  xnak bergelumang dalam kesengsaraan maka mereka cuba utk keluar dari lorong2 kesempitan..
Lihatlah sendiri dengan negara Jepun...Apabila berlakunya pengeboman di Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua pada tahun 1945,,Nah berlakulah kebangkitan Jepun di Asia Tenggara..Hasilnya???Lihat sahaja sekarang..ramai sungguh pelajar-pelajar di Malaysia melanjutkan pelajaran dalam ruang Kejuruteraan di sana..semata-mata kerana yakin Jepun merupakan bapa kepada kemodenan dunia..Hebat bukan???Malah Jepun menggunakan bahasa ibunda mereka sendiri tanpa dipengaruhi oleh Bahasa Inggeris..Indah bukan??Seandainya Malaysia juga begitu..maka beruntunglah kita semua..InsyaAllah..Mari kita bukak ruang dan berdoa supaya Malaysia juga boleh berdiri seperti Jepun itu sendiri...Aminn...

tapi..berbalik pada apa yang cube di highlightkan kat sini..
bagi aku..bukan saja bila perlu..tapi almost whole in our life we need to appreciate what those thing..ok contoh..:seorang sahabat hanya didekati bila dirinya diperlukan sahaja..sahabat ke namenye kalau dah camtu??go to hell lahh!!(opss terkasar) bila kate sahabat..everytime we need him/her..it is not a matter how much you need them..but please learn how much to appreciate them as a friends..'A friend in need is a friend indeed' right??that is a best policy!!!

sama macam fitrah manusia itu sendiri..bila susah semuanya akan bergantung pada satu kuasa yang tertinggi iaitu Allah..kenapa bila susah jek baru kita nak cari Dia??kenapa bila senang kita tak nak cari??mungkin tak semua macam nie..dan beruntunglah sekiranya sahabat2 termasuk dalam golongan2 yang sentiasa bersyukur dan bergantung pada Dia tak kira waktu senang atau susah...insyaAllah..sebab aku yakin satu langkah kita pergi bertemu Dia..10 langkah Dia datang kepada kita..subhanallah=)

p/s:sama2 kita muhasabah diri...

Tuesday, October 4, 2011

sedih..

sekadar yang terlintas dibenakku..

mak marah lagi..yaAllah...nangis jela aku tau...nie sume gara2 aku bagi tahu spectacles aku hilang kat UITM..

"kenapa kamu cuai sangat??sume bende pon nak hilang..300 lebih kan spect harituh??kan tu gune duit keje kamu haritu..susah kamu nak cari duit kamu hilangkan pulak...lepas nie laptop pulak yg hilang.."

alahai mak..jangan doa macam tuh..(ak bermonolog sendirian,,)dek tak tahan dengan kata2 mak,,terus aku masuk bilik..mak nampak aku macam nak nangis terus mak ubah topik,,huhuhu...
adik cakap : mak cakap tak nak marah dah..nape mak marah lagi??

aku tahu mak tengah serabut..ya Allah kau tenangkanlah hati mak ya Allah..

p/s:Dia kan emak..jadi tak mengapakan kalau aku dimarahinya??dengar jela..=) kadang2 semua tu boleh jadi kenangan bila kita dah tak de dekat dunia ni...

Thursday, September 29, 2011

SALAH FAHAM yang tak faham2-__-

sekadar yang terlintas dibenakku:)

setelah lame tak mengapdate laman usang nie,,,akhirnya....

JENG3!!!!

akan tampil dgn versi baru....

gaya baru..

wajah baru..

yeahhhh..

ape???macam biasa jek??


OK fine aku tipu jek...hehe,..(template lame jek pon)


hari nie baru aku tahu sumthing..
tak semestinya kalau orang tuh selalu text kite...selalu call kite..n senang citer dia selalu ada utk kite..
first yg ramai akan fikir adalah:NIE MESTI ADA SOMETHING NIE????hehe..(tanggapan yg kadang kala memang xbagus langsung)

cop3x..
TAK SEMESTINYA OK????

ada jek yang menganggap itu sekadar layanan biasa,,,,
tapi...
meh sini aku gtau..
apekeheiinye yop kalo dah rope tuh layannye???
tak ke macam bagi harapan????

dats y lah kita disuruh berpada-pada dalam setiap ape yg kita wat..

senang citer macam nielah..

kalau korang xnak..cakap jek terus xnak..kan senang citer..xdela bg harapan kat org lain..

TAPI.....

korang akan rasa kehilangan nanti..

xpela..its better right dari bagi harapan mcam ntah ape2..mungkin korang rase itu biase..tapi akan menjadi luar biasa kalau tup2 kena pada individu yg salah..

so..ELAKKAN MEMBUAT SESUATU YANG MUNGKIN AKAN MENJADI HARAPAN PADA ORANG LAIN..kita xkan sedar setiap ape yg kite buat tuh kadang2 akan buat org lain fikir sumthing..beware girls..

all da best for the next paper 'fizik dihatiku'!!!!=)
doakan kami semua student foundation of science UITM PUNCAK ALAM....

Thursday, September 8, 2011

DILUAR JANGKAAN+_+

sekadar yang terlintas dibenakku:)

hari nie dah start ganti puasa..baru jek 3hari...xpe,,,puasa 6 sekali..hehehe..

balik kelas terus bergegas balik bilik..semata-mata nak amik purse..kalau lambat mmg xdapat lah food yg sedap2..

macam ape jek kan..ala,,fitrah manusia kot..suka something yang sedap..ada ke org yg xsuka pada makanan yg sedap??meh sini bagi tau sikit,,hahaha..mmg luar tabiat lah..=) tapi,,,nothing imposible kan??

ada jek..but mmg minority lah..

sampai bilik..saja dok ngusha makanan yg beli tadi..(sabar shikin!!ANDA BERPUASE!!!)

suddently.....

i have found something..

ce teka???

ape kes lah makcik tuh g koyak kertas bungkusan nasi nie..hish..x pernah2 pon..

THEN.....


tada,,,,,,,



opsss...nasi,ayam masak gulai kari dengan terung masak sambal.feveret lah terung tuh..
.TOTAL=RM5.

.
rasa nak tergelak dan pelik nampak cebisan kertas tuh..alahai kawan,,saya dah ada kawan lah..maaf...saya faham mungkin anda sekadar ingin berkawan..kadang2 penolakan seseorang wanita terhadap para lelaki bukan bermaksud mereka ini sombong..tapi ada batas2 yang perlu dijaga..dan kita perlu sedar siapa kita sebenarnya..mungkin sekadar mesej dan berbual didalam telefon..

memang lah..mule2 kawan...
lepas tuh..kawan rapat..
lepas tuh??

mungkin akan merosakkan hubungan silaturrahim yg telah dibina,,daripada kawan terus jadi lawan...yela..dah tak dapat apa yang kita mahukan..


BAYANGKAN


andai kata anda adalah tunangan orang..

bukankah perbuatan menghubungi kawan lelaki anda itu secara tidak langsung akan merosakkan hubungan bersama tunangan anda??(bukan dituju kepada kaum hawa sahaja..kaum adam pon sama..)

so..

tepuk dada tanya iman..

memang benar.kawan biar beribu..berkasih biar satu..
tapi kalau kebanyakkan kawan kalian anggap sama seperti kekasih??

tidak ada bezanya lagi kan??

jadi semua itu ada batasnya=)




ps:maaf..ini sekadar penulisan dikala bosan..mungkin boleh dijadikan bahan bacaan bagi saya pada masa hadapan..sekadar utk mengimbas kembali detik2 kehidupan di Universiti.=).jadi tak salah rasanya kalau kite tulis apa yang rasa nak tulis kan??

Tuesday, September 6, 2011

JAHATNYA MANUSIA..



sekadar yang terlintas dibenakku:)

tadi macam biase after balik kls jumpe lecturer chem..Ms SIM LAI HAR.....

barulah aku paham...delta H tuh ape bende...mane taknye..tadi waktu kuliah..gamaknye ngntuk kot..
tambah2 pulak..xcukup oxygen dalam badan..memang aku tidur lah..opss..+_+

egt ye shikin...

1st- JOULE dgn KILO JOULE xsama...mesti kena selalu aware..
2nd) mass ble dalam thermochemistry selalunye amik mass of water...

ok.after jumpe SIM LAI HAR..

aku terjumpe fon..alahai,,,,sape pulak yg tertinggal fon nie...alangkah baiknya kalau ak jumpe fon aku balik...mmg xlahh kan..

ok..TEKAD!!!mesti pulangkan dekat tuan punye..

fon tuh...+_+
tapi...tetibe pulak terdetik kat hati kalau dapat kat sape2 yg xbrtanggungjawab sti dah amik..astagfirullah....xbaik...barang org..berdosa..
JAHAT kan manusia??xpe...aku xamik pon fon tuh....dah pulangkan pada tuan punye....

but..
sangat terkilan...xdapat jumpe tuan punye..

tadi wktu dye dtg aku jalankan tanggungjawab aku sebagai hambaNya..selesai sudah..fon tuh dah xde..nampak sgt lah kan...dah bagi balik..

xpe..xde rezeki lah tuh nak jumpe...
esok test math...alahai...

ALL DA BEST SHIKIN!!!!you can do it!!show the world..ngeh3=)
LEARN BY THE MISTAKE!!