budak baik=)

Tuesday, January 3, 2017

Kind and love

sekadar yang terlintas dibenakku:)

i once do this back in the past. ignored him and not replied his text..i do have sympathy towards him but i couldnt resist my own self blocking him from my life..even his mother came to me when tour to Sarawak..yes im cruel..sorry for making your mom cried..sorry for making you cried too...i can do a thing but again the problem came from my innerside Yes mYSELF!!!
but finally i realised..if I could turning back the time, i would do more..i would treat you better..but i cant..so here I am..Repay you with love and kindness is the great idea isnt it?  🌞😁😁😁

Wednesday, September 9, 2015

Kawan si Plagiat!



'Usai Mandi, aku kebilik untuk bersiap..terdetik hati untuk melihat file yang berada diatas katilnya..
ya kami berkongsi bilik, dia roomateku..
Seperti Ku kenal template yang tercetak di helaian kertas A4 itu..
Arghhhh..mungkin itu kebetulan..maka Ku belek lagi info-info disebalik kertas tersebut..

"Eh?? Macam kenal jek ayat ni..RESUME aku!! Sampai hati kau.,segala ayat, carrier objective n experience semua kau copy! Penat tahu tak fikir idea nak buat ayat tuh semua..sedih=( =( =("

TAMAT.

Korang pernah dengar 'plagiarism'?
In Malay we can call it plagiat..

Plagiarism ni adalah situasi dimana kau mengambil idea, ayat atau apa-apa bahan yang bukan datang atau asalnya daripada kau sendiri.
Lepas tu kau copy sesuka hati Dan tidak mengenakan 'citation' kepada pemilik asal. Kira kau mencuri jugaklah bila buat macam tu..yela bukan kau punya lepastu kebenaran tak mintak dan sembarono publishkan or guna mengaku kau punya idea..

Hal ni penting sangat bila kau menulis sesuatu penulisan. Bila dekat universiti, lagi berat kes bila plagiarism.. Kadang2 boleh sampai kena dismiss!
Tapi bila Kat sekolah, cikgu tak titik beratkan sangat pasal ni.. Asal dapat info, dah cukup..bila sampai U, mana student yang tak tahu pasal ni just copy paste jek bila buat assignment!! Diorang ingat lecturer diorang xleh detect? Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ketanah jua kan..Tambah2 sekarang dah banyak application until detect plagiarism..

Ada sesetengah Uni sampai sanggup guna peruntukan beli software beratus ribu hanya untuk detect plagiarism..
 Sebab tuh bila sampai final year project, kena tulis thesis kantoi! Xdapat A, xdapat excellent.. Sebab apa? Sebab Plagiarism lah!

So, adik2 semua or sesiapa saja, bila korang nak amik idea orang lain, silalah berpada2 dan credit sikit orang tu..tak kisah lah idea yang korang amik tuh daripada penulisan, design or muzik..

orang mana yang tak Marah bila kau amik idea dia kan.. Xbermoral namanya tu..berdosa tahu? Allah tak suka..
Tengok jela situasi Kat atas tadi..penat2 dia olah idea tulis resume semua, last2 Membe amik tiru pulak sebijik2..APA PERASAAN KAU KALAU KAU JADI DIA? Marah? Nak mintak balik benda dah jadi dan confirm2 resume tuh dah circulate kat merata-rata..solusinya just buat yang baru jela dan masuk peti besi jangan tunjuk kat siapa2..okay ni jahat haha=D =D

Tepuk Dada Tanya hati okay?

Adios, Assalamualaikum.